Posted by & filed under Aktuality.

Za Vánoční stromečky Češi každoročně utrácejí stovky korun. Už nyní jsou k dostání stromky za přívětivé ceny. Poradíme vám, jak zařídit, aby byla investice, co nejvýhodnější? Díky několika snadným pravidlům vám může symbol Vánoc vydržet déle čerstvý a lépe vypadat.

Chladné prostředí, co nejdále od topení

Než stromeček nazdobíte a postavíte do bytu, uchovávejte ho v ideálním případě venku. Rozhodně by měl být mimo dosah slunečního záření, které urychluje vysychání. Pokud nemáte možnost přechovávat stromek někde venku, zvolte nejchladnější místnost, případně sklep a udržujte ho co nejdál od topení. To platí i při stavění stromku, nestavte ho k topení, pokud nemáte prostor jinde než poblíž topení, topení alespoň ztlumte.

Ořežte

Jakkoli tato rada vypadá na první pohled zvláštně, může životnost vašeho stromku výrazně prodloužit. Uchovávejte stromek v nádobě s vodou, ale před tím je třeba odříznout malý špalíček na kmínku, který je zalepený smolou, aby voda mohla ke stromku proniknout. Ořízněte 2 – 3 cm silný plátek, který je smolou nasáklý.

Stromek potřebuje vodu

Pro řezaný stromek platí stejná pravidla jako třeba pro květiny. Je potřeba v první řádě vláha. Stromeček umístěte do kýble s vodou – dbejte na to, aby se ponořila i kůra.

Nejvíce jeho životnost prodloužíte, když postavíte stromek do stojánku s vodou. To ale nemá smysl u ofrézovaných stromků, ty totiž vodu nepotáhnou. Je potřeba, aby ve vodě byla namočená kůra, protože strom saje tekutinu pletivy pod kůrou. Pokud jehličnan stojí venku a voda zamrzá, přidejte do ní glycerin. Voda bude hůř zamrzat a stromek ji lépe nasaje.

Pozor na prudký teplotní přechod

Teplotní šok může stromek výrazně oslabit a způsobit předčasné opadávání jehličí. Je proto lepší umístit ho nejdřív do místnosti, která není vytápěná, třeba na chodbu nebo do sklepa. Až po několika hodinách je strom připraven na vyšší teplotu obytných pokojů.

Vláha

Nejvíc vody stromu ubírá jehličí. Uděláte dobře, pokud jednou denně stromeček pokropíte. Jehličí je schopné vláhu nasát zvenku a déle vydrží svěží a bude tak méně opadávat.